Klikkaamalla sivulla olevia kuvia näet ne isompana.
Seitsemäs vuosi YLEllä
tuli täyteen marraskuussa 2003. Työskentelin alkuun TV- Tuotantopalveluiden (TVTP) ja sittemmin Tekniikan
kehitys -osastoilla (TEKE) tietokonegrafiikan, digitaalisen
kuvan ja digitvn parissa.
Vuoden 2003 alusta meidät ulkoistettiin TietoEnatorin ja YLEn yhteisyritykseen TEBITtiin, jossa työ YLElle jatkui vuoden 2004 helmikuulle asti. Alla esittelen eri projekteja, joiden parissa on tullut puuhasteltua. |
Videokuvan kaappaus ennalta kuvatusta videomateriaalista. Kaapatausta framesta muodostetaan kuvakäsikirjoitus, storyboard.
Tällainen voidaan rakentaa esimerkiksi tuotannoissa, joissa monikamerakuvausta suunnitellaan harjoituksissa ja voidaan käyttää harjoitusten videokuvaa tuotannon suunnitteluun.
Ohjelmassa on integroitu videon seuranta ja kaappaus, kuvien rajaus, kuvakäsikirjoituksen muodostus helposti kuvia raahaamalla ja kamera-info-kentät tekstin kirjoittamiseen.
Ohjelmaan on 14-sivuisen käyttöopas kuvaajille, jotka ohjelmaa käyttävät. Ohjelmassa käytetään tulostamiseen, kameroittain, html-sivupullautinta ja selaimesta tulostamista.
Storyboard -ohjelma on tehty SGI-työasemaan SGIn Mips Compiler C++:lla, RoqueWave-luokkakirjastolla, video SGI-MediaLibraryllä, kuvanhallinta ViewKitillä sekä käyttöliittymä RapidApp-näyttökehittimellä ohjelmoituna.
Tietokannan suunnittelu ja toteutus: tasapainoinen binääripuu, joka sijaitsee jatkuvasti levyllä - ohjelma ei hukkaa ikinä tietoa, vaikka se jostain syystä kaatuisikin
(mitä se ei ole enää tehnyt yhden kiusallisen OpenGL-epäselvyyden löydyttyä: manuaalisivuilla on määrittelemätöntä tietoa OpenGL:n resurssien allokoinnista ja vapauttamisesta ja niinhän toteutuskin toimi ihan miten sattui. Onneksi ongelman pystyi kiertämään, kun sen lopulta löysi.)
Kuvat talletetaan JPG:nä omina tiedostoinaan levylle.
Ohjelmaa on käytetty mm. Hyönteiselämää -oopperan kuvauksen suunnittelussa. Tv-ohjelma kilpaili Kanadassa parhaasta näyttämötaltioinnista ja sijoittui kolmen parhaan joukkoon. Hyvät työkalut auttavat menestykseen!
Stop motion animaation tekemiseen tai tekemisen avustamiseen tarkoitettu kuvankaappaus ja elokuvan muodostusohjelma.
Nukke- tai savianimaatiossa animoija muuttaa hieman nuken asentoa, kuvaa yhden ruudun (12 tai 25 yhtä elokuvan sekuntia kohti, 10 minuutin animaatiossa on ainakin 7200 ruutua!), muuttaa hieman ja kuvaa ja ...
Anicam-ohjelman myötä YLEn animaatiotuotanto siirtyi digiaikaan. Vaikka animaatio ehkä vielä kuvataankin filmille, videokuvaksi koostetusta elokuvatiedostosta ohjaaja voi heti nähdä, miltä liike näyttää ja pitääkö otos ottaa hitaammin tai nopeammin tms.
Anicam -ohjelmaa on käytetty mm. Unihiekkaa (1999) ja Turilas ja Jäärä (2001) -animaatioiden tuotannossa. Myös nämä ohjelmat ovat voittaneet kansainvälisiä palkintoja.
Kun Anicam-ohjelma aikanaan tehtiin, ei markkinoilla ollut vielä mitään vastaavaa tuotetta. Vasta v. 2000 Chicken Run-elokuvan myötä markkinoille tuli vastaava tuote.
Useimmissa töissä on käytetty olemassaolevia grafiikkaohjelmistoja, joista suurimman osan on ohjelmoinut Harri Kaimio. Grafiikan ulkoasun suunnittelee yleensä ammattigraafikko yhteistyössä tulospalvelun tekijän kanssa, joista jälkimmäinen ohjeistaa toiminnallisuuden asettamat rajoitteet.
Kaikki grafiikkatyöt ovat reaaliaikaista tulosgrafiikkaa: datasetti pitää visualisoida katsojille, suorassa tai "suorana" nauhoitetussa lähetyksessä. Useissa on käytetty key-kanavalla olevaa läpinäkyvyys-tietoja, jolla grafiikka on miksattu osittain läpinäkyväksi lähtevän kuvan päälle. Vaalien koko ruudun täyttävät tulosplanssit ovat tästä selkeä poikkeus.
TV-grafiikan tekemisessä haastavinta on grafiikan rajallinen resoluutio ja ajateltu katseluetäisyys sekä suorien lähetysten ohjelmistoilta vaadittavan luotettavuuden saavuttaminen kuitenkin siten, että myös pistemäiset kerran tehtävät ohjelmat on kannattavia toteuttaa. Tähän on paras ratkaisu käyttää niin korkean tason ohjelmointirajapintaa kuin mahdollista, kehittää tämän päälle pitkäjänteisesti omia rutiineja ja palikoita, joita voi tarvittaessa nopeasti skriptata ja määritellä datariippuvaiseksi.
HydeParkNuorten väittelykilpailu 1997. Pylväin esitetään, kumpi väittelijöistä on johdossa. Äänestäjinä toimivat kolme koululuokkaa ympäri Suomea, jotka http-lomakkein syöttivät ohjelman aikana tietoa järjestelmään. Ohjelman toinen tekokerta. OpenGL-ohjelmointi: animoidun kellon lisääminen aikaa mittaamaan. Ohjauskäyttöliittymän kuvassa mustalla olevalla alueella näkyy läpi lähtevä videokuva, kun kuva miksataan yhteen grafiikan kanssa. |
Lasten tietokilpailu ruotsin kielestä FST:llä 1997. Molemmat joukkueet kirjoittivat vastauksensa PC:llä ja vastaukset näkyivät saman tien lähtevässä kuvassa. Kommunikointiprotokollan suunnittelu ja toteutus Windows-Unix-socketein. Asiakasohjelmat lähettivät datan tuomarille, josta grafiikkalaite kävi sen noutamassa. Tuomari kirjoitti usein kysymykset ja yleensä oikeat vastaukset PC:ltä ja ne näkyivät ruudussa. Windows-käyttöliittymien ohjelmointi Visual C++:lla alusta lähtien. Performer-pohjaisen grafiikka-ohjelman ohjelmointi ja SGI käyttöliittymän tekeminen alusta lähtien C++:lla. |
A-Studion euromielipidepuhelinkyselyn tuloksen näyttö ruudulla tilanteen kehittyessä ohjelman aikana. OpenGL-fontin käytön rakensin FLLT:n pohjalta.
Nettiselaimen avulla näytettiin lähetykseen lähetettyjä tekstiviestejä livenä suoraan videona ohjaamalla työaseman työpöytä videoulostuloon. Muutamia jaksoja vuoden aikana.
Animaation ohjausprotokollan suunnittelu ja ohjausohjelman ohjelmointi Windows-käyttöliittymään Visual C++:lla; SGI-Grafiikkalaiteasennukset: yht. 16 SGI-työasemaa, joista 10 hajautettu aluestudioihin; projektisihteerin työt. Harri teki vaalitulosgrafiikan. SVT on ostanut YLEltä vaalitulosgrafiikan jo 80-luvulta lähtien.
FST:n musiikkiohjelmassa oli Orbitrek-kuntolaitekisa, jossa kaksi kilpailijaa polkivat toisiaan vastaan. Kilpailijoiden "matkan" edistyminen näytettiin pylväillä ruudun laidoilla. Ohjelmaan kuvattiin jokunen jakso. |
Tulosgrafiikkanäyttöjen suunnittelu ja toteutus. Tulosgrafiikkakehysohjelmiston kehittäminen pylväs-, taulukko-, hallituspeli-, paikkapiirakka ym. näyttötyyppien tekemiseen TCL-skriptikielellä. Harri kehitti tuon kiitetyn kuvanäytön:
"Kerrankin voi kehua, että TV1 selvisi megaurakastaan teknisesti erittäin hyvin, vaikkei niistä harmaasävyisistä taustapalkeista eli viime vaalien tuloksista oikein selvää saanutkaan. Lähetyksen siirtymät toimiva, niin myös se nopsaälyinen ihmeohjelmointi, joka toi mahdollisten ehdokkaiden kasvot ruutuun alta aikayksikön. Ei voi muuta kuin onnitella." - Jukka Kajava, HS 23.3.1999
No seuraaviin vaaleihin paransimme graafikoiden kanssa vanhojenkin tietojen näkyvyyttä ;-)Tulosnäyttöjen suunnittelu ja toteutus. Vaalien tulosgrafiikan ohjelmointi oli jatkossa yksin harteillani. Karttanäyttö: jokaisen edustajan kotipaikkakunnan näyttömahdollisuus Suomen kartalta.
Oli vuoden tuotantokäytössä kaikissa YLEn säälähetyksissä pilvi-animaation näyttämisessä, kunnes sääohjelmisto ostettiin Norjasta.
Lasten tietokilpailu FST:llä ruotsin kielestä 1999. Ohjelma kuvattiin tällä kertaa Vaasassa vanhassa teollisuushallissa. 8 osaa kahdessa viikossa.
Tulosnäyttöjen suunnittelu ja toteutus. Karttanäytöt: ehdokkaiden kannatus kaikissa Suomen kunnissa animoitavalla ja skaalattavalla väriasteikolla. OpenGL-tekstuuri-esityö ja Performer-animaation rakentaminen. Trendilaskentatiedon esitys viivakuvaajana. Stripe II kierroksella: kun vastassa on vain kaksi ehdokasta oli luonnollista esittää tilanne jatkuvana ruudun päälle lisättynä infona. Itse asiassa istuin ohjaamossa painamassa animaation päälle aina kun tieto päivittyi.
Ennen vaaleja debuggasimme todella hardcoretasolla ohjelmistoa vaivanneen bugin, joka söi resursseja tuntien käytön jälkeen. Yhteen testiajoon saattoi kulua tuntikausia, jonka jälkeen datalouhittiin megatavujen logitiedostoista poikkeamia esille. Bugin lopulta löydyttyä vaalitulosohjelmamme on pysynyt päällä viikkoja, kuten kunnon Unix-ohjelman kuuluukin toimia (pidempiä aikoja ei ole tullut testattua). SGIn Irix-käyttöjärjestelmäkin on 6.5.x versioiden myötä "rock steady"-vakaa ja sarjadigitaalivideo on SGI:llä huokeata ja helppoa.
Vaaligrafiikkatöitäni on nähnyt parhaimmillaan noin 2,1 miljoonaa suomalaista.
Tästä on Suomessa vaikeaa laittaa enää paremmaksi :-)
Tulosnäyttöjen suunnittelu ja toteutus. Karttanäyttöjen täysimittainen hyödyntäminen puolueiden kannatuksen näyttämisessä kaikissa kunnissa.
A-Plus -ohjelmassa vuoden 2002 euron siirtymistä mittaava kello. Käytettiin syksystä 2001 joka torstai näyttämään ajanhetkeä euron tuloon. Toteutettu SGI-grafiikkalaitteella, kello miksataan lähtevään kuvaan key-kanavalla taustakuvan päälle ja näytetään myös studiossa plasmanäytöllä.
FST:n iskelmäaiheinen seitsenosainen tietokilpailu huhti-toukokuussa 2002, ti klo 22:00 TV1, 45 min. Kilpailijajoukkueet syöttävät vastauksensa Windows-käyttöliittymästä. Vastaus näytetään samantien tekstinä SGI-grafiikkalaitteella ruudussa. Animoitu tiimalasi mittaa vastausajan kulumista. Grafiikka miksataan key-kanavalla lähtevän kuvan päälle.
Vuoden 2000 marraskuusta vuoden 2002 loppuun työskentelin digi-tv kehityksen parissa. Siihen kuului ohjelmointia Javalla SetTopBoxin MHP-alustalle, projektityötä, testauksia Münchenissä MHP yhteistoiminnallisuustyöpajassa yhdessä alan merkittävimpien toimijoiden kanssa (Sony, Philips, Panasonic, Nokia,...), uuden oppimista ja tiedon jakamista DigiTV-ympäristössä.
Muun muassa YLEn SupertekstiTV:n sivujen kuvat kulkevat tekemäni ohjelmistopalikan läpi.
Vuonna 2003 mm. jatkokehitin YLEn digitaalisen monikanavajulkaisujärjestelmän Javalla tehtyä Teksti-tv-editoria. Editoria käyttävät useat kymmenet toimittajat mm. Urheilussa ja YLE24:llä.